Search this site

GATE 2014 ECE Paper Video Solutions - EDC, Analog Circuits, Digital and Signals & Systems




GATE  2014   ECE  Paper  (FEB  15th Morning Session)



GATE 2014 Video Solutions on EDC, Analog, Digital and Signals & Systems


1. In the voltage regulator shown, OP-AMP is ideal, and the BJT has VBE = 0.7volts and ß = 100, then find the value of R in ohms.



Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=3VyLFgL9GVI



2. A depletion type N-channel MOS is biased in its linear region to use as a voltage controlled resistor. Assume Vth = 0.5 volts, VGS = 20 volts, VDS = 5 volts, W/L = 100, COX = 10-8 F/m2, µn = 800 cm2/V-sec. Find teh resistance of voltage controlled resistor in ohms.

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=2pkGhC-vGM0



3.  In BJT transistor VBE = 0.7 volts, VT = 25 mV, and reverse saturation current is 10-13 Amp. Find the transconductance in mA/V.

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=cItznF9VgKY



4. Find the RMS value of the given Pulse


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=b3ulgosOfg4



5. Find ROC of  Z-Transform of the given signal


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=JkxGPHRBerU



6. For the circuit given below, what will be the largest value of arm, when it is converted into delta form.



Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=A42hshtQfkw




7.  When the optical power incident on photo diode is 10 µW and the respponsitivity R = 0.8 A/W, then the photo current generated is ........................ (in µA)

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=P3Kuzz35Kyg




 8. The value of output F of the given circuit is



Solution :    http://www.youtube.com/watch?v=HMOPK4e93dQ



9. In the figure, there is a low pass filter with a cut-off frequency of 5 KHz. The value of R2 in KOhms is


Solution :  http://www.youtube.com/watch?v=e0ymvwJPZP4



10. In the figure shown, has a PN junction with a cutoff voltage of 0.7 volts, and a schottky diode with a cut-off votlaage of 0.3 volts. If ON indicates conducting state and OFF indicates non-conducting state then,


Solution :  http://www.youtube.com/watch?v=i4b6oC-v-Cs



11. Find the fundamental period of the signal x[n]


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=LBAp20EGz8E




12. Ideal current buffer is having 
     (a)  Low input impedance and high output impdeance
     (b)  High input impedance and high output impdeance
     (c)  High input impedance and low output impdeance
     (d)  Low input impedance and low output impdeance

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=BWgMttFtCnk




13.  Minimized expression for the given expression is 


Solution :    http://www.youtube.com/watch?v=Txvg7yE9h9g



14. For the given circuit, where R = 1Ohm, i1 = 2A, i4 = -1A, i5 = -4A. Then which of the following is correct.

     (a) i6 = 5 A
     (b) i3 = -4 A
     (c) Given data sufficient to tell these currents are not possible
     (d) Data is non sufficient to find i2, i3 and i5

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=TKKpdBzSt4o



15. For the given Boolean expression, find all the essential prime implicants of the expression.


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=dYqnwh1MNrc



16. In the given circuit, if A is connected to Q1, the operation of the circuit is according to the state diagram. If XOR is replaced with XNOR, then to get the same operation of the circuit, which of the following changes has to be done.


Solution :  http://www.youtube.com/watch?v=I_FHUt1y4-M




17. For the given circuit, the output voltage Vo is 

Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=Z3So5B6w_gU




18. Find the voltage observed at P, Q and R for NMOS transistor and threshold voltage of 1 volt.


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=naCghpy0wqo




19. The input frequency for the given counter is 1MHz, then the output frequency observes at Q4 is..........


Solution :    http://www.youtube.com/watch?v=H-WTMBthpkA




20.  For the circuit given, if the clock frequency is 1 KHz, then the frequency of output at Q3 is .......


Solution :   http://www.youtube.com/watch?v=czGx6FpiuDs