Search this site

BSNL TTA 2007 (Junior Engineer - JE) Microprocessors Question Paper with Answers

BSNL TTA Question Paper: Micro Processors Specialization 2007
Number of Questions: 50
Time Allowed: 90 Minutes

1. A 32-bit processor has
a. 32 registers
b. 32 I/O devices
c. 32 Mb of RAM
d. a 32-bit bus or 32-bit registers
Answer: B

2. Clock speed is measured in
a. bits per second
b. Hertz
c. bytes
d. baud
Answer: B

3. A 20-bit address bus allows access to a memory of capacity
a. 1 MB
b. 2 MB
c. 4 MB
d. 8 MB
Answer: A

4. A microprocessor contains
a. most of RAM
b. most of ROM
c. peripheral drivers
d. most of the control and arithmetic logic functions of computer
Answer: D

5. Which of the following is NOT a type of processor?
a. PowerPC
b. Motorola 8086
c. Motorola 68000
d. Intel Pentium
Answer: A

6. If interrupt arrives on the three lines INTR, RTS 6.5 and RTS 7.5, which of them will the 8085 processor acknowledge?
b. RTS 6.5
c. RTS 7.5
Answer: C

7. The Intel 8086 processor is
a. 8-bit
b. 16-bit
c. 32-bit
d. 64-bit
Answer: B

8. An assembly language instruction
a. always has a label
b. always takes at least one operand
c. always has an operation field
d. always modifies the status register
Answer: B

9. An interrupt instruction
a. causes an unconditional transfer of control
b. causes a conditional transfer of control
c. modifies the status register
d. is an I/O instruction
Answer: B

10. Programs are written in assembly language because they
a. run faster than High-level language
b. are portable
c. easier to write than machine code programs
d. they allow the programmer access to registers or instructions that are not usually provided by a High-level language
Answer: A

11. Given that the subprogram ‘PUTC’ displays the character in AL, the effect of the following instruction is -
MOC AL, ‘c’
a. display 2
b. display 'c'
c. display 'a'
d. display a blank
Answer: C

12. The result of MOV AL, 65 is to store
a. store 0100 0010 in AL
b. store 42H in AL
c. store 40H in AL
d. store 0100 0001 in AL
Answer: D

13. Microprocessor is also often called a
a. Chip
b. Resistor
c. Capacitor
d. Transistor
Answer: A

14. A microprocessor's program counter has
a. the digital value of the data
b. the address of an instruction
c. the address of data
Answer: B

15. Which of the following is a math co-processor?
a. 8085
b. 8086
c. 8087
d. 8088
Answer: C

16. Interrupts are classified as
a. Hardware interrupts
b. Software interrupts
c. Hardware interrupts and Software interrupts
d. none of the above
Answer: C

17. The system bus is made up of
a. data bus
b. data bus and address bus
c. data bus and control bus
d. data bus, control bus and address bus
Answer: D

18. The memory address register is used to store -
a. data to be transferred to memory
b. data that has been transferred from memory
c. the address of a memory location
d. an instruction that has been transferred from memory
Answer: C

19. When an interrupt occurs, the processor completes the current ___________ before jumping to the interrupt service subroutine
a. microinstruction it is executing
b. instruction it is executing
c. macro it is executing
d. subroutine it is executing
Answer: B

20. A microprocessor is a processor with a reduced
a. instruction set
b. power requirement
c. MIPS performance
d. none of the above
Answer: A

21. A scheme in which the address specifies which memory word contains the address of the operand, is called
a. Immediate addressing
b. Based addressing
c. Direct addressing
d. Indirect addressing
Answer: C

22. Processor gets the address of the next instruction to be processed from
a. Instruction register
b. Instruction counter
c. Program counter
d. Program register
Answer: C

23. Fetch operations are not required in
a. Immediate addressing
b. Register addressing
c. Direct addressing
d. Indirect addressing
Answer: A

24. What is meant by Maskable interrupts?
a. An interrupt that can be turned off by the programmer.
b. An interrupt that cannot be turned off by the programmer.
c. An interrupt that can be turned off by the system.
d. An interrupt that cannot be turned off by the system.
Answer: C

25. Which interrupts are generally used for critical events such as Power failure, Emergency, Shut off etc.?
a. Maskable interrupts
b. Non-Maskable interrupts
c. none of the above
Answer: B

26. Which microprocessor accepts the program written for 8086 without any changes?
a. 8085
b. 8087
c. 8088
Answer: C

27. How many memory locations are required to store the instruction LXI H, 0800H in an 8085 assembly language program?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer: C

28. How many memory fetches (including instruction fetch) are required to execute the instruction LXI H, 0800H in an 8085 assembly language program?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

29. MPU stands for
a. Multi-Processing Unit
b. Micro-Processing Unit
c. Mega-Processing Unit
d. Major-Processing Unit
Answer: B

30. Which of the following is not possible by a microprocessor?
a. Reading from Memory
b. Writing into Memory
c. Reading from Input port
d. Writing into Input port
Answer: D

31. In which microprocessor does the concept of pipeline first introduced?
a. 8086
b. 80286
c. 80386
d. 80486
Answer: A

32. LSI stands for -
a. Large Size Instruction
b. Large Scale Instruction
c. Large Size Integration
d. Large Scale Integration
Answer: C

33. Which of the following is true about pseudo code?
a. A machine language
b. An assembly language
c. A high level language
d. none of the above
Answer: C

34. The macro processor must perform
a. recognize macro definitions and macro calls
b. save the macro definitions
c. expand macro calls and substitutes arguments
d. all of the above
Answer: D

35. A 32 bit microprocessor has the word length equal to
a. 1 byte
b. 2 byte
c. 4 byte
d. 8 byte
Answer: C

36. The TRAP interrupts mechanism of the 8085 microprocessor
a. execute an instruction supplied by an external device through the INTA signal
b. execute an instruction from memory location 20H
c. executes a NOP
d. none of the above
Answer: B

37. What are the states of the Auxiliary carry (AC) and Carry flag (CY) after executing the following 8085 program?
a. AC=0 and CY=0
b. AC=1 and CY=1
c. AC=1 and CY=0
d. AC=0 and CY=1
Answer: C

38. Contents of register A after the execution of the following 8085 microprocessor program is
MVI A, 55H
MVI C, 25H
a. 7AH
b. 80H
c. 50H
d. 22H
Answer: B

39. Which of the following is a 16-bit micro processor?
a. Motorola 6800
b. Intel 8085
c. Intel 8086
d. Zilog 80
Answer: C

40. The Intel Pentium Pro microprocessor uses 36 address lines to access memory. What is the maximum memory that it can support, in gigabytes?
a. 16
b. 32
c. 64
d. 128
Answer: C

41. Out of the following which is not the flag in 8085 microprocessor
a. Counter flag
b. Carry flag
c. Zero flag
d. Parity flag
Answer: A

42. What is a basic element of Memory?
a. Transistor
b. Flip-flop
c. Gate
d. none of the above
Answer: B

43. Which group of instructions do not affect the flags?
a. Arithmetic operations
b. Logic operations
c. Data transfer operations
d. Branch operations
Answer: C

44. DMA stands for
a. Direct Memory Allocation
b. Distinct Memory Allocation
c. Direct Memory Access
d. Distinct Memory Access
Answer: C

45. In RST interrupts, RST stands for
a. Repeat Start Test
b. Restart
c. Start
Answer: B

46. Which interrupt has the highest priority?
b. RST 6
c. RST 6.5
Answer: A

47. In 8085 microprocessor with memory mapped I/O
a. I/O device have 8-bit addresses.
b. I/O devices are accessed using IN and OUT instructions.
c. arithmetic and logic operations can be directly performed with the I/O data.
d. there can be a max of 256 input devices and 256 output devices.
Answer: C

48. A microprocessor -
a. reads instructions from memory
b. communicates with I/O devices
c. controls the timing of information flow
d. all of the above
Answer: C

49. An instruction consists of
a. Data and Address
b. Register and Memory
c. Opcode and Operand
d. Input and Output
Answer: C

50. If the 8085 adds 87H and 79 H, which of the following flags will become 1
a. Zero flag and Auxiliary Carry flag
b. Zero flag and Carry flag
c. Carry flag and Auxiliary Carry flag
d. none of the above
Answer: C