Search this site

Video Solutions to GATE 2015 ECE Question Paper - Analog Circuits (Electronic Circuit Analysis)

GATE 2015 ECE – Questions on Analog Circuits with Answers

   1.       In the circuit shown, assume OP-AMP is ideal then the 3 dB cut off frequency (in Hz) is __________
Solution:       https://www.youtube.com/watch?v=68aTpkiHA6c    

              
   2.       Consider the bode plot shown in figure. Assume that all the poles and zeros are real valued. The value of fH – fL (in Hz) is _____________
Solution:        https://www.youtube.com/watch?v=R95T4ztuNQo     

            
   3.       At very high frequencies, the peak output voltage Vo (in volts) is ______________
Solution:           https://www.youtube.com/watch?v=_O4UfZGA87c           

   
   4.       In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. If the gain (Vo/Vin) is –12 , then the value of R (in kΩ) is _________________
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=tK6-rhSk62w         

          
   5.       Negative feedback in a closed loop control system DOES NOT
a.       Reduce the overall gain
b.      Reduce  bandwidth
c.       Improve disturbance rejection
d.      Reduce sensitivity to parameter variation 
   
Solution:        https://www.youtube.com/watch?v=TFCXqD_Tu4s      

        
   6.       In the circuit shown, assume that the OP-AMP is ideal. The bridge output voltage Vo (in mV) for δ = 0.05 is _______________
Solution:          https://www.youtube.com/watch?v=j3isPwGHe_8 

              
   7.       The circuit shown in the figure has an ideal OP-AMP. The oscillation frequency and the condition to sustain the oscillations respectively are ________________
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=SA30jnkdunM 

                  
   8.       In the circuit shown, I1 = 80 mA and I2 = 4 mA. Transistors T1 and T2 are identical. Assume that thermal voltage is 26 mV at 27oC. At 50oC, the value of voltage V12 = V1 – V2 (in mV) is _______________
Solution:       https://www.youtube.com/watch?v=vltaQSRU2KE       

           
   9.       In the circuit shown, Vo = VOA for switch SW in position A and Vo = VOB for switch SW in position B. Assume that the OP-AMP is ideal. The value of VOB/VOA is ______________
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=c4GkgCOXgLQ  

                 
   10.   If the circuit shown has to function as a clamping circuit, then which one of the following conditions should be satisfied for the sinusoidal signal of period T?
Solution:        https://www.youtube.com/watch?v=POqJ5VOSIdk  

               
   11.   In the bistable circuit shown, the ideal OP-AMP ahs saturation levels of ± 5 volts. The value of R1 (in kΩ) that gives a hysteresis width of 500 mV is _________________
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=Q6RQWfpg_6c    

               
   12.   In the ac equivalent circuit shown, the two BJTs are biased in active region and have identical parameters with β>>1. The open circuit small signal voltage gain is approximately is _________________
Solution:         https://www.youtube.com/watch?v=BPjWJXi5TZ4     

           
    13.   Assuming that the OP-AMP in the circuit shown is ideal, the output voltage Vo (inn volts) is __________
Solution:      https://www.youtube.com/watch?v=3RL9Dy8Xxco        

           
   14.   For the voltage regulator circuit shown,the input voltage (Vin) is 20 V ± 20% and the regulated output voltage (Vout) is 10 volts. Assume the OP-AMP is ideal. For a load RL drawing 200 mA, the maximum power dissipation in Q1 (in Watts) is _________________


        Solution:         https://www.youtube.com/watch?v=cKkJa1-Kl_U